Tu pojawią się Przepisy na ciasta i desery - życzę powodzenia w przygotowaniu!
1.Pierniczki - według przepisu mojej babci.
SKŁADNIKI
OK. 30 SZTUK
- 2 szklanki (320 g) mąki pszennej
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki kakao (niekoniecznie)
- 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej
- 1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
- ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka
PRZYGOTOWANIE
-
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, kakao i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko.
-
Dolewać stopniowo (po 1 łyżce) podgrzanego mleka i łączyć składniki ciasta w jednolitą, miękką kulę (dolewamy tyle mleka, aby ciasto łatwo się wyrabiało i było plastyczne, można nie wykorzystać całego mleka albo dodać troszkę więcej). Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut.
-
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie.
-
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie, jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni (góra i dół bez termoobiegu)przez ok. 10 minut.
WSKAZÓWKI
-
Grubość pierników i czas pieczeniama wpływ na to czy pierniki będą po upieczeniu bardziej miękkie czy twarde. Zazwyczaj jednak twardnieją po upieczeniu, co jest zjawiskiem naturalnym.
-
Pierniki po leżakowaniu np. w puszce czy pojemniku odpowiednio dojrzewają i miękną. Można je dekorować w dowolnym czasie (po upieczeniu czy po leżakowaniu).
-
Z tego przepisu można też otrzymać cienkie i chrupiące pierniki, w zależności od naszych potrzeb.
-
Ciasto możemy zagnieść z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
-
600 ml mleka
-
2 budynie śmietankowe
-
400 g chałwy
-
200 g masła
-
330 g herbatników (najlepiej kakaowych)
-
4 łyżeczki ziaren sezamu