Tu pojawią się Przepisy na ciasta i desery - życzę powodzenia w przygotowaniu!

 1.Pierniczki - według przepisu mojej babci.

SKŁADNIKI

 OK. 30 SZTUK 

  • 2 szklanki (320 g) mąki pszennej 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki kakao (niekoniecznie) 
  • 20 g (1 torebka) przyprawy piernikowej (najłatwiej gotowej  
  •  1 jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania) 
  • ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka 

PRZYGOTOWANIE 

  • Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, kakao i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko. 

  • Dolewać stopniowo (po 1 łyżce) podgrzanego mleka i łączyć składniki ciasta w jednolitą, miękką kulę (dolewamy tyle mleka, aby ciasto łatwo się wyrabiało i było plastyczne, można nie wykorzystać całego mleka albo dodać troszkę więcej). Następnie wyrabiać ręką przez około 10 minut. 

  • Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 1/2 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 cm od siebie. 

  • Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie, jeśli pierniczki będziemy dekorować) i piec w piekarniku nagrzanym do180 stopni (góra i dół bez termoobiegu)przez ok. 10 minut. 

WSKAZÓWKI 

  • Grubość pierników i czas pieczeniama wpływ na to czy pierniki będą po upieczeniu bardziej miękkie czy twarde. Zazwyczaj jednak twardnieją po upieczeniu, co jest zjawiskiem naturalnym. 

  • Pierniki po leżakowaniu np. w puszce czy pojemniku odpowiednio dojrzewają i miękną. Można je dekorować w dowolnym czasie (po upieczeniu czy po leżakowaniu). 

  • Z tego przepisu można też otrzymać cienkie i chrupiące pierniki, w zależności od naszych potrzeb.

  • Ciasto możemy zagnieść z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce 

Chałwowiec

Składniki
  • 600 ml mleka 

  • 2 budynie śmietankowe 

  • 400 g chałwy 

  • 200 g masła 

  • 330 g herbatników (najlepiej kakaowych) 

  • 4 łyżeczki ziaren sezamu 

 


  
Ciasto Chałwowiec bez pieczenia - SuperPrzepis.pl
Gotowy wsawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!

Zobacz również